Bakgrund
Vi har ett litet jordbruk i byn Mannarp, strax utanför Södra Rörum. På gården produceras mest foder till våra djur, som i sin tur producerar ett beteslandskap på och kring gården, som förresten heter "Sven Nils". Vi odlar också litet grand köksväxter och har ett växthus på gården. Vår tanke är att få användning för överskottet samtidigt som vi får direktkontakt med konsumenter genom vårt kafé. Vår bestämda uppfattning är att det är bättre ju mer mat och andra varor som omsätts lokalt, utan långa transporter. På det viset får man färska livsmedel som man vet mycket om. Samtidigt är man klimatsmart.

Vår gård är en kärngård, vilket innebär att den är ackrediterad av Föreningen Kärngårdar. Vi har därmed förbundit oss att följa tre principer på gården; öppenhet, framsynthet och varsamhet. Med andra ord är vi öppna för studiebesök och praktikanter. Vi försöker se framåt så att vi ska kunna klara oss bra om det skulle hända något drastiskt i samhället, såsom att oljan skulle ta slut. Vi försöker vara beredda och ha alternativ för det eller för långa strömavbrott eller andra ovanligheter.
Vi arbetar varsamt, dvs vi använder naturliga och enkla odlingsmetoder, hoppar över konstgödseln och bekämpningsmedlena och försöker hitta vägar att bruka gården med mindre energianvändning. Till exempel är det våra grisar som plöjer numera, vilket sparar diesel och ger grisarna möjlighet att göra det de gillar, nämligen böka. Ovanpå detta är odlingen på vår gård KRAV-märkt

Slow food är ett begrepp som börjar sprida sig och vi tycker att slow food är spännande och arbetar därför för att fler ska kunna äta och njuta av lokalt producerade varor och tjänster. Om man vill veta mer om slow food kan man tex läsa på http://www.slowfoodscania.com/ .  Mycket kort beskrivet är slow food en motpol til fast food, det är mat som man gärna ska avnjuta tillsammans med vänner och familj. Maten ska vara gjord av lokala råvaror och ta fasta på traditionella tillverkningsmetoder. Ett mathantverk ligger helt enkelt bakom. Vi tycker att våfflor som man gör dem i Sverige, med de klassiska tillbehören grädde och sylt är ett sätt att servera slow food. Vi använder ett eget recept, ett familjerecept skulle man kunna kalla det. 
Välkommen till vårt café i Södra Rörum mellan Hörby och Höör mitt i Skåne. Kaffe och våffla eller våfflor lördag och söndag
svenska english
puma speed cattory burch flatsray ban sunglasseschristian louboutin on salepuma onlinedesigner sunglasschristian louboutin salechristian louboutin pumpschristian louboutin sandalspuma future cat